Fransa'da sarı yelekliler ile öğrencilerin hayat pahalılığı ve yüksek akaryakıt fiyatlarına karşı düzenlediği gösteriler kısa sürede şiddet ve yağma olaylarına dönüştü. Yaşanan gelişmelerin ardından hükümet kriz masasını topladı. Fransa Başbakanı Sebastien Lecornu, İçişleri Bakanı Laurent Nunez ve Ticaret Bakanı Serge Papin'in katılımıyla gerçekleştirilen kriz toplantısının ardından ülke genelinde güvenlik tedbirlerinin artırıldığı açıklandı.
Kuzey kentlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi
Başbakan Sebastien Lecornu'nun talimatıyla valilikler bölgesel sokağa çıkma yasaklarını devreye soktu. Ülkenin kuzeyinde yer alan Lille şehri ile çevresindeki Douai, Wattignies ve Denain kentlerinde 2 gün süreyle saat 20.00 ile 06.00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacağı duyuruldu. Denain kentinde ise yasağın 25 Ekim tarihine kadar saat 21.00 ile 06.00 arasında geçerli olacağı bildirildi. Olağanüstü hal seçeneğini şu aşamada değerlendirmediklerini belirten Lecornu, Paris'in tamamını kapsayan bir yasağın uygulanmayacağını vurguladı.
En az 3 bin işletme zarar gördü, 2 bin 400 kişi gözaltına alındı
Ticaret Bakanı Serge Papin, gösteriler ve sonrasındaki yağma olaylarında en az 3 bin dükkanın hasar aldığını veya yağmalandığını açıkladı. Hükümet, zarar gören esnaf için yüzde 100 oranında kısa çalışma desteği ve özel yardım fonu sağlanacağını bildirdi. Gösteriler boyunca ülke genelinde yaklaşık 2 bin 400 kişi gözaltına alınırken, yaklaşık 1000 güvenlik görevlisi ve itfaiyeci yaralandı. Öte yandan Ulusal Polis Genel Müfettişliği, gösterilerdeki polis şiddeti iddialarına ilişkin 4 ayrı soruşturma başlattı.