Ticaret Bakanlığı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde piyasadaki haksız ticari uygulamaların önüne geçmek amacıyla denetim faaliyetlerini sıklaştırdı. Bakanlığın sosyal medya hesapları üzerinden yapılan resmi bilgilendirmede, vatandaşların mağdur edilmemesi ve piyasa dengesinin korunması için haksız fiyat artışlarına karşı yürütülen mücadelenin kararlılıkla devam ettiği vurgulandı.
Denetimler Kurban Bayramı öncesinde sıkılaştırıldı
Bakanlık bünyesinde faaliyet gösteren Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, yılın ilk 4 aylık döneminde fahiş fiyat artışlarına yönelik şikayetleri ve saha denetimlerini mercek altına aldı. Yapılan incelemeler sonucunda mevzuata aykırı hareket ettiği, piyasada suni fiyat artışlarına yol açtığı ve tüketiciyi mağdur ettiği belirlenen ticari işletmelere yönelik cezai işlemler uygulandı.
Bin 258 ticari işletmeye yaptırım uygulandı
Yıl başından bu yana yürütülen yoğun denetimlerin bilançosu da netleşti. Ticaret Bakanlığı tarafından paylaşılan verilere göre, 2026'nın ilk 4 ayında kurallara uymayan toplam bin 258 işletmeye idari yaptırım uygulandı. Haksız kazanç sağladığı ve haksız fiyat politikası yürüttüğü saptanan bu işletmelere kesilen idari para cezalarının toplam tutarı ise 389,5 milyon TL'yi buldu. Yetkililer, bayram alışverişlerinin yoğunlaşacağı önümüzdeki günlerde de piyasa denetimlerinin kesintisiz olarak süreceğini bildirdi.